Cetatenii de Onoare ai Sibiului


Retrospectand din anul 2004 pana in anul 2008 am ajuns la concluzia ca cetatenii de onoare ai Sibiului nu sunt Sibieni! Mai precis, din anul 2004, nici un om cu buletin de Sibiu nu a obtinut titlul de cetatean de onoare al municipiului Sibiu. Cele 17 personalitati care au primit acest titlu sunt aproape toate din sfera poltica nationala sau internationala. În 2004, titlul onorific l-au primit: Altetele Regale Ducesa Maria de Luxemburg si Marele Duce Henry de Luxemburg, pentru contributia la desemnarea Sibiului Capitala Culturala Europeana 2007, Razvan Teodorescu, pe atunci Ministrul Culturii si Cultelor, pentru implicare în Programul Sibiu CCE 2007, Miron Tudor Mitrea, la acea data avand functia de Ministru al Transporturilor, pentru implicare în proiecte de infrastructura din municipiul Sibiu. 

Potrivit celor de la Primarie, „titlul de cetatean de onoare se acorda persoanelor care prin actiunile lor au sprijinit Sibiul sau au avut o contributie la dezvoltarea orasului”. În 2007, acest titlu a fost oferit acadamicianului Mugur Isarescu, guvernatorului Bancii Nationale a României, presedintelui Fundatiei Sasilor Transilvaneni, Hans Christian Habermann, presedintelui României, Traian Basescu, prim-ministrului României, Calin Popescu Tariceanu. Pe langa acestia, a mai primit diploma de onoare prim dirijorul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Petre Sbârcea, secretarul de stat pentru cultura, educatie si cercetare în Luxemburg, Octavie Modert, directorul general în Ministerul Culturii din Luxemburg, Guy Dockendorf, ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, comisarul guvernamental pentru Programul Sibiu CCE 2007, Sergiu Nistor si vicepresedintele bundestagului German, Susanne Kastner. 

Daca în ultimii ani, titlul s-a oferit mai mult personalitatilor care nu sunt cetateni ai Sibiului, în anii ’90, acest titlu a fost obtinut cu precadere de locuitorii sibieni. De exemplu, cetatean de onoare a fost numit în acea perioada: scriitorul Mircea Ivanescu, gimnasta Claudia Presecan, coregraful Ioan Macrea, rectorul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, Dumitru Ciocoi-Pop si au primit acest titlu inclusiv toti sibienii eroi martiri ai Revolutiei din decembrie 1989. În anii 2005 si 2006 municipalitatea nu a acordat titulatura de cetatean de onoare nici unei personalitati, iar pentru anul 2008 nu a fost propus nimeni: „Pentru anul 2008 nu avem nici un obiectiv de atins anul acesta, cum nu am avut nici în 2005 sau 2006”, a declarat pentru Expres Sibian, purtatorul de cuvânt al Primariei, Sergiu Olteanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu